top of page

המטו-אונקולוגיה (סרטן הדם)

 

התמודדות עם מחלה המטו-אונקולוגית כגון לוקמיה, מיאלומה נפוצה ולימפומה הינה מורכבת עבור המטופל עצמו, בן\בת הזוג וחברי המשפחה כולה.

 

כיום, כפסיכולוג אחראי במכון האונקולוגי שבמרכז הרפואי מאיר, ובעבר פסיכולוג המערך ההמטו-אונקולוגי בביה"ח איכילוב ובמערך האונקולוגי בדוידוף (בילינסון), אני פוגש מדי יום מטופלים ובני משפחה החל מרגע האבחנה ולאורך שלבי הטיפול השונים במחלה. לרוב ההתמודדות הינה מורכבת ומבלבלת. חוסר הוודאות ואובדן השליטה הפתאומיים, המעבר מאדם 'בריא' ל'חולה', מאדם מתפקד ועובד לאשפוזים וטיפולים מרובים, מהווים גורם דחק (סטרס) מרכזי. 

הטיפולים כוללים לרוב כימותרפיה, טיפולי קרינה ולעתים השתלת מח עצם. לצד הטיפולים במחלה עצמה, יכול הטיפול הפסיכולוגי להקל ולשפר את יכולת ההתמודדות הנפשית, והינו קשור לעלייה ביכולת ההתמודדות עם המחלה עצמה, עם תופעות הלוואי של הטיפול ועם סיכויי ההחלמה. 

תקשורת בין בני המשפחה ובעיקר בין המטופל עצמו למטפל העיקרי בו, מהווים לרוב מכשול לרווחה הנפשית של המטופל. למרות שהמטרה המשותפת הינה לדאוג למטופל עצמו, קושי בתקשורת נכונה עלול להביא לעזרה אשר אינה מיטיבה עם המטופל עצמו, ומשרתת את מגיש העזרה בלבד. הדבר מביא לתסכול רב הן בקרב המטופל אשר חווה את המטפל בו כאינו קשוב לצרכיו, והן עבור המטפל אשר חווה את המטופל ככפוי טובה, לדוגמא. כך, נוצר מצב בו המטופל מעדיף להתבודד ולהתמודד עם המחלה לבדו, ורמות הדיכאון והחרדה עולות.

לעתים המטופל אינו מעוניין לשתף את בני המשפחה בקשיים ובמחשבות במטרה לשמור ולהגן עליהם. אותן מחשבות לעתים נוגעות בסוף החיים, והתחושה היא כי בני המשפחה יתקשו להתמודד עם נושא זה.

פניה לטיפול פסיכולוגי ופסיכו-אונקולוגי מאפשרת הן עבור המטופל והן עבור הקרובים לו לשפר את התקשורת ביניהם ולהתייחס לחוויות קשות הנוגעות להתמודדות עם המחלה אשר לרוב נוטים להישאר עמן לבד. 

***שימו לב - גופים שונים מציעים טיפול פסיכולוגי ללא עלות. חולי מיאלומה נפוצה, לדוגמא, יכולים לפנות ל-אמ"ן אשר מציעה לעמיתיה החזר כספי עבור 8 הפגישות הראשונות.

bottom of page