top of page
פסיכולוגיה רפואית

מה זה פסיכולוגיה רפואית?

פסיכולוגיה רפואית היא תחום העוסק ברמה התאורטית, הטיפולית והמחקרית ביחסי הגומלין בין הגוף לנפש, תוך התייחסות לקשר שבין המשתנים הפיזיולוגיים לבין המשתנים הרגשיים, המוטיבציוניים, הקוגניטיביים, ההתנהגותיים והחברתיים, אשר היכולים להשפיע על התפרצות תופעות ומחלות גופניות, על דרכי ההתמודדות איתן ועל מניעתן.

פסיכולוגיה רפואית עוסקת בפיצול גוף-נפש על ידי כך שהיא מציעה תפקיד לנפש כגורמת ומטפלת במחלה, אך מובחנת מרפואה פסיכוסומטית, בריאות התנהגותית ורפואה התנהגותית בכך שמחקריה יותר ספציפיים לתחום הפסיכולוגיה. זרם פסיכולוגי זה שונה מהמודל הרפואי בטענה שחולי נוצר על ידי שילוב של גורמים ביולוגיים, פסיכולוגיים וסוציאליים ולכן יש לטפל בכל אחד מהם כדי להחלים.

פסיכולוגים רפואיים עובדים לרוב במסגרות טיפול רפואי כגון בתי חולים, בהם הם מסייעים לחולים ולצוות הרפואי בהתמודדות עם מחלות.

התשובה לשאלה למי מתאים טיפול פסיכולוגי היא פשוטה - לכולם. כל אדם בעל נפש, יכול להרוויח מטיפול. עבור חלק, אשר מתמודדים עם מצוקה בימים אלו, יכול הטיפול לסייע בהתמודדות עם התקופה קשה. עבור אחרים, יכול הטיפול להוות כר לחקירה והעמקה נפשית. כך או כך, מטרתו של הטיפול להביא לשינוי.

מתי לפנות לטיפול אצל פסיכולוג רפואי?

התמודדות עם מחלה קשה או פציעה תמיד מלווה בשינויים קיצוניים באורך החיים. פעמים רבות המתעוררות מחשבות אשר קשה לשתף עם בני המשפחה, וחשים בדידות. תופעות הלוואי של הטיפולים וקשיי התפקוד היום יומיים אשר מתלווים לכך לעתים מובילות לתחושות של ייאוש וחוסר תקווה. לרוב מצב הרוח יורד ורמת החרדה עולה. טיפול פסיכולוגי הינו יעיל בשיפור יכולת ההתמודדות.

טיפול פסיכולוגי, או פסיכותרפיה, הינה שיטת טיפול באמצעות דיבור בין המטפל למטופל. המטרה של המפגשים היא טיפול במשברים, בהפרעות ובמצוקות נפשיות.

​פסיכולוג רפואי מתמחה בהכשרתו בטיפול ממוקד באוכלוסיה אשר סובלת ממחלות כרוניות ופציעות. על כן, בעת משבר ומצוקה נפשית אשר נובעת בעקבות מחלה פיזית.

bottom of page